Verticale of horizontale wind turbine vergelijking

Wat werkt beter?

Er is geen verschil tussen de liftwerking over een rechtopstaande vleugel of een plat liggende vleugel. Er zijn wel grote verschillen als die vleugel gaat ronddraaien. De horizontaal liggende draai-as geeft dan als voordeel dat de luchtstroming constant is. Bij een rechtop staande draai-as veranderd de wind voortdurend. Dat maakt een verticale as wind turbine gecompliceerder.

De vlagmolen en een horizontale as wind turbine in 1 shot.

Klik op de afbeelding voor het filmpje

Maar wat werkt beter? Complexe systemen kunnen goed functioneren, en misschien zelfs beter als eenvoudige systemen. Met pen en papier schrijven is eenvoudiger dan geheugenopslag in computer chips ;-).

Voor een goed werkende wind molen zijn 3 aspecten belangrijk;

  1. Er moet een liftkracht opgewekt worden door de vleugels
  2. De luchtweerstand van de vleugels moet minimaal zijn
  3. De liftkracht moet haaks op de draai-arm staan, zodat er aandrijfkoppel is

In de VLAGMOLEN worden deze 3 aspecten optimaal gerealiseerd. De grote vleugel zorgt voor hoge liftkrachten. Het zoekmechanisme van de vleugelhoek zorgt voor een goede richting van de kracht. De plaatsing op een lange draa-arm zorgt voor een hoog koppel, en het lage toerental zorgt voor lage luchtweerstand.

Alle andere turbines richten de liftkracht door snelheids-vectoring. Omdat de draaisnelheid daarvoor veel sneller moet zijn dan de windsnelheid is de liftkracht lager en de luchtweerstand hoger.

Een verticale as windturbine, met variabele vleugel pitching, zoals de VLAG MOLEN, is daarom de best functionerende wind turbine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Offerte aanvragen of heeft u nog een vraag?

Neem contact op
Copyright © 2023 Vlagmolen I Ontwerp en realisatie:
Wigman Van Dijk, On- en Offline Creatief
crossmenu